top of page

Zaterdag 2 juli Theaterwandeling

Het Lief en Leed van Pier-Jan Cardoen tijdens de Boerenkrijg

Wandeling van +/- 4 kilometer met verschillende taferelen op locatie langs het traject

Tekst & Regie: Jo LOTTEGIER

Spelers: K.T.O.O.G. 

 

Geluwe, anno 1798. Woelige tijden. Reeds meerdere jaren leefde men onder het juk van de Franse bezetter. In 1795 immers had de Franse Republiek haar grondgebied uitgebreid met de Zuidelijke Nederlanden. Ook onze regionen kregen het zwaar te verduren: vele belastingen vielen de al armoedige bevolking zwaar, kerken waren gesloten, de klokken moesten stil blijven. Bij de minste onrust rukten de sansculotten uit.

De beruchte conscriptiewet, waarbij ongetrouwde jonge mannen via loting werden ingelijfd in het Franse leger, deed de emmer overlopen. Er brak een spontane en aanvankelijk ongeorganiseerde opstand uit die de geschiedenis inging als de Boerenkrijg. Ook de Brigands van Ter Hand en de Molenhoek namen het op tegen de Fransen.

Tijdens de theaterwandeling neemt brigand Pier-Jan Cardoen ons op sleeptouw. In verschillende scenes en taferelen deelt hij zijn lief en leed. Het leed: van zijn oproep tot de loterij en het smeden van het verzet. En het lief: zijn plannen om te trouwen “in den duk”  met zijn liefje Jeanne.

 

Locatie vertrek & aankomst: Tent Molenhoek, Beselarestraat 169, 8940 Geluwe. Achteraf drank- en eetgelenheid in de tent.

Vertrek uur: 17u00, 17u30, 18u00, 18u30, 19u00 of 19u30. Keuze te bepalen bij inschrijving. Vooraf inschrijven noodzakelijk.

TICKETS: 

- ticket verkoop op zaterdag 11 juni van 10-12u in de jongensschool, Beselarestraat 33, Geluwe

- online verkoop: klik op onderstaande knop

--> terug naar volledig programma

boerenkrijg.jpg
bottom of page